Галерия Kонкурсът за еко-рисунка на тема „Как да се справим с опасното чуждо растение Жлезиста слабонога (Impatiens glandulifera Rolyale)”

 • Костадин Бакалов, 26г., гр. Пловдив Старо народно средство за борба с плевелите е изливане на нафта в основата на стъблата. Предлагам подобен подход, стига да е допустим от екологична гледна точка.
 • Катерина Вайова, 13г., гр. София Растението не бива да се унищожава самоцелно. То може да бъде важна част от много хранителни вериги. Голяма част от насекомите са растителноядни и жлезистата слабонога може да им осигури високо съдържание на захари и др. важни за съществуването им вещества. Тя може да им служи също за дом и убежище, поради изключително високите си за една трева стъбла (2,5- 3,0 м)
 • Мила Колева, 11г., гр. София Здравейте, казват, че у нас Жлезистата слабонога няма естествени врагове. Тогава да поканим на гости някое азиатско животинче, което обича да си похапва сочни стръкчета, например тази панда, която аз кръстих Ми Цу.
 • Teа Георгиева, 6г., гр. София Имам идея. Жлезистата слабонога да се направи на лекарство. То ще се казва „Слабоногал” и ще успокоява хората, които го пият. Те няма да са токова изнервени и уплашени и ще станат по-добри едни към други.
 • Виктория Христова, 8г., гр. София Жлезистата слабонога обича да расте на открити места и затова ще посадим там където тя расте други растения- дървета и храсти, които да й направят сянка и тя да загине. Освен това дърветата са полезни за почвата
 • Тодор Попов, 8 г., гр. София Ще изорем земята, където е поникнала слабоногата и така ще я изкореним и ще подхраним почвата с нея
 • Георги Пиронков, 10г., гр. София Аз не бих махал слабоногата, защото изглежда чудесно по бреговете на реките, не пари като копривата и не боде като къпината. Бих посадил дръвчета заедно с нея, за да укрепват брега.
 • Александър Василев, 11 г., гр. София Жлезистата слабонога трябва да се коси през две седмици с косачка през май и юни, преди растението да е цъфнало.
 • Яна Първанова, 12г., гр. София Сега е модерно да говорим за вируси. Вероятно е възможно да се инжектира такъв в Жлезистата слабонога и да се разпространи сред растенията от нейният вид. Има такъв подобен вирус, който се казва вирус на краставичата мозайка.
 • Виктор Пашов, 11г., гр. София Ще конструираме роботчета големи колкото пчели, които да влизат в цветовете на жлезистата слабонога. Те не трябва да позволяват цветовете да се превърнат в плодове, но и не трябва да пречат на пчелите да събират нектар от тях.
 • Радеа Петкова, 6г. гр. София Жлезистата слабонога е много висока и трябва само да се отреже с градинарска ножица, за да не пречи на другите цветя.
 • Габриела Христова, 12г., гр. София Жлезистата слабонога е медоносно растение и може да помогне както за получаване на повече мед, така и за увеличаване на броят на пчелите, които в последно време намаляват
 • Лидия Кирчева, 30г., София „да се справим” с жлезистата слабонога не означава задължително да я унищожим. Можем да използваме потенциалът на растението. Например от интернет научих, че то намира широко приложение в кулинарията. В случая съм илюстрирала производството на лимонада от свежи цветове на слабонога.
 • Ивелина Христова, 32г. Четох, че Вашето растение е много предпочитано от домашните животни и съдържа полезни вещества, затова Ви нарисувах тези зайчета, защото те могат по- лесно да се промъкнат на местата, където слабоногата расте и да се нахранят с пресните й хрупкави стъбла.
 • Борбата с Жлезистата слабонога е трудна, трябва много търпение и постоянство. Ако се изрязват стъблата, трбява да е много ниско, за да не се появят нови стъбла на мястото на отрязаните. Аleksandra Kirova, 8 years, Sofia Fighting the Himalayan balsam is difficult, it takes a lot of patience and perseverance. If the stems are cut, it should be very low so that new stems do not appear in place of the cut ones.
  Александра Кирова, 8г. гр. София Борбата с Жлезистата слабонога е трудна, трябва много търпение и постоянство. Ако се изрязват стъблата, трбява да е много ниско, за да не се появят нови стъбла на мястото на отрязаните.
 • Георги Пиронков, 10г., гр. София Аз не бих махал слабоногата, защото изглежда чудесно по бреговете на реките, не пари като копривата и не боде като къпината. Бих посадил дръвчета заедно с нея, за да укрепват брега.
 • Алекс Караиванов (12г.) и Владимир Вайов (11г.), гр. София Посрещнете могъщият Мистър Фрииз и неговият Лазарен Вледенител, който ще накара Жлезистата слабонога да се сгърчи от студ.
 • Лидия Николаева, 7г., гр. София Нарисувах, как слагаме кошери до Жлезистата слабонога, за да е удобно на пчеличките да си взимат нектар от нейните цветове.
 • Косара Ямболиева, 17г., гр. София Като разгледаме факта, че Impatiens Glandulifera Royale не понася ниските температури и студа, ми се иска да се използва изкуствено контролиране на температурата, за да се замрази растението. Дори и да не съм добре запозната, най-ефективният метод, който открих за постигане на това е замразяването на почви (до сега то намира приложение в строителството, за заздравяване на земни основи). Също така в рисунката представих и един от биологичните врагове на жлезистата слабонога - Deilephila elpenor (познат и като голям слонов ястребен молец), разпространен във Великобритания и палеарктическия регион и хранещ се с роза върбова (Epilobium angustifolium), сламка (род Galium) и градински цветя, като лавандула, далия и орхидея. Не е разпространен в България, но не виждам причина да не може да бъде пренесен, тъй като условията ми се струват угодни.
 • Биляна Пишинкова, 7г., гр. София Трябва да посадим български дръвчета по брега на реката, където расте жлезистата слабонога и те ще я победят Biliyana Pishinkova, 7 years, Sofia We have to plant Bulgarian trees on the river bank where the Himalayan balsam grows and they will defeat it.
 • Петър Арнаудов, 10г., гр. София Нарисувал съм вредителите по това растение: Pristerognatha fuligana, Deilephila elpenor, Xanthorhoe biriviata, Chrysolina herbacea, Phytoliriomyza melampyga, fam. Tenthredinidae, Impatientinum asiaticum, Aphis fabaе. Те биха помогнали за справянето с борбата срещу Слабоногата. Техните ларви се хранят с различни части от растението, като по този начин го увреждат и намаляват разпространението му.
 • Габриела Стойкова, 7г., гр. София С помощта на машини е най-лесно да се премахне жлезистата слабонога. Но според мен не бива да се унищожава, защото изглежда много красиво.
 • Руска Зидарова, 54г., гр. София Моята идея е на Жлезистата слабонога да се противодейства чрез обикновена тръстика Phramites australis, която расте по мочурливи места на всякъде по света. От тази тръстика се правят, кошници, рогозки, леки мебели, музикални инструменти. Използва се за пресушаване на заблатени местности. Среща и в езерото Сребърна. Идеята на моята рисунка е как тази тръстика метафорично “заключва с катинар” жлезистата слабонога, която изпуска отровни изпарения. Понякога красотата е опасна. Корените на Phragmites аustralis проникват дълбоко в почвата и се разпростират в нея. Биологичния противник има и стопанско значение. Използва се във фитотерапията и в производството на храни. Има високо съдържание на витамин С.
 • Кристи Христова, 13 г., София Жлезистата слабонога може да се третира с препарати- хербициди, които намаляват растежа и числеността на растението. Проблемът е че са вредни за здравето и могат да навредят на други растения и животни, които живеят заедно със слабоногата
 • Андреа Георгиева, 19 г., гр. София Метод за контрол: Изгаряне на популациите от Жлезистата слабонога
 • Калина Стоева, 8г., гр. София Калина ни представя своята илюстрована книга за Жлезистата слабонога
 • Алекс Райков, 8г. гр. Варна Предлагам да покрием растението с нещо, за да не достига слънцето до него. Така то ще увехне, защото на всички растения им е необходимо слънце, за да съществуват.
 • Цветина Стайкова, 7г., гр. София Моето мнение е, че жлезистата слабонога не бива да се унищожава за удоволствие, защото тя е красиво цвете. Вместо това може да се даде на зайчетата, ако стане прекалено много в градината.
 • Йосиф Цанев, 36г., гр. София Опитва ли ли сте да използвате слабоногата за паша? Според ирландците и шотландците техните овце са луди по това растение. Е, малко са се зашаматвали от алкалоидите в него, но всичко трябва да е с мярка, нали?
 • Радослав Паноров, 43г., гр. София Здравейте, работя в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) и зелената енергия е мое призвание и хоби. Адмирирам обявеният от Вас конкурс, който дава шанс на обикновените хора (и най-вече на децата) да помогнат с идеи на учените, като същевременно проявяват самоинициативност и се образоват сами за опасността от т.нар. инвазивни чужди видове, какъвто е Жлезистата слабонога. Кандидатствам с предложение във възрастова категория над 16г. (без целта ми да е награда), като приложено изпращам на вниманието Ви схема за производство на биогориво от стъблата на Impatiens glandulifera по аналогия със сходен производствен цикъл със суровина- земеделски култури (царевица и слънчоглед).
 • Екатерина Байракова, 8г., гр. Велинград Знам, че чуждото растение жлезиста слабонога е опасен инвазивен вид, който обаче може да се консумира. В някои страни се използва в медицината, а в други – за приготвяне на сладко. Замислих се, че щом е безопасно за ядене от хората, значи може би ще е подходящо и за други животински видове. Понеже нашата градина често е населявана от охлюви, реших да проуча повече и открих, че те ядат това растение, макар и да не им е любимо. Питам се дали не е възможно да се направи ферма от охлюви? В някои държави от тях се приготвят деликатеси. От фермата могат да се продават охлюви и така да се финансират мерките за предотвратяване на разпространението на чуждото растение на територията на България. Ако има подходящ вид, който да се развъжда, това ще даде и работа на хората в съседните села. От проучването си разбрах колко е важно да се пази биоразнообразието, така че се надявам да има добри идеи, с които да се ограничи разпространението на жлезиста слабонога.
 • Цветелина Денева, 8г., гр. Русе Жлезистата слабонога е една от петте съставки на така нареченото "Спасително лекарство". Понякога тя се отглежда заради нежните й цветове и гъстата й растителност. Включва се прекрасно във флоралната декорация на паркове и градини, особено такива, в които има водни басейни. Отглежда се и като градинско цвете в много домове.
 • Ния Стоянова, 8г., гр. София Елените се хранят с много диви растения. Освен тях такива животни в гората са сърните и муфлоните. От домашните животни- кози, овце, крави, коне, магарета, понита. Има много животни които ще използват за храна жлезистата слабонога.
 • Йоана Севдалинова Белилова- 15 години, Град Елин Пелин Този вид слабонога е медоносно растение. Формата на цвета й е изключително удобна за събиране на прашец от пчелите в района на нейното разпространение . Жлезистата слабонога вирее най-вече около водни басейни и речни корита. Тя насърчава ерозията на почвата и брега на водните корита, като така става причина за разлив на водата в тях.
 • Огнян Александров, 8г., гр. София Нарисувал съм един рицар с остър меч, който сече жлезистата слабонога. Тя прилича на растителна ламя с много глави. Много е важно това да стане преди да се появят плодовете на жлезистата слабонога. Всеки от нас може да бъде рицар и да я победи.
 • Кристина Дудина, 36г., гр. Самоков Макар и чуждоземен вид, у нас със сигурност има насекоми, които биха паразитирали по него, въпросът е да се открият такива. Растението е много хранително. Може да се опита с пеперуди или листни въшки, които се хранят с листата на различни растения. В биологията се наричат полифаги. Те могат да ни дадат решението за ограничаване на популацията от този вид, но съществува опасност да нападнат и нашите растение, затова трябва да се направят контролирани опити.
 • Савина Христова, 12г., гр. София Жлезистата слабонога е издръжливо растение и самата тя излъчва вредни за другите растения вещества. Но какво ще стане ако до нея сложим някоя отровна гъба. Ще използваме същото оръжие срещу самото растение…
 • Деян Глогов, 9г., гр. София Ако сложим хранилки със сол близо до жлезистата слабонога, животните, които идват да ближат солта, ще се научат да ядат от растението
 • Габриела Попова, 11г., гр. София Жлезистата слабонога е чуждестранен плевел, предлагам да го третираме, като нашите- механично обръщане на почвата, разораване с помощта на трактори
 • Кристияна Глогова, 11г., гр. София Младите растения от Жлезиста слабонога могат да се унищожават с електрически ток.
 • Борис Алексов, 7г., гр. София Ще напръскаме от високо растението със самолет и то ще увехне, както се прави с плевелите
 • Лора Райкова, 9г., гр. Варна Аз гледах в utube колко гъста е растителността от Жлезистата слабонога. Хората се събират, за да я изкореняват, но става много бавно. Можем да използваме багер, за да я унощожим. После ще посадим други растения на нейно място, които са по-полезни.
 • Ния Доскова, 16г., гр. София Трябва да се открият насекоми, като листните въшки и колорадския бръмбар, които могат да нападнат Жлезистата слабонога и да спрат разпространението й.
 • Мария Аенаудова, 36г. , гр. Русе Чрез моята рисунка се опитах да покажа завземането на Слабоногата и подтискането на останалите цъфтящи растения, чиито цвят присъства в само едно петно.
 • Камен Узунов, 14 г., София Здравейте, изпращам предложение – да се реже растението, щом е толкова опасно и пречи на нашите.
 • Василена Василева, 16г., гр. София Хималайски балсам, за него всичко знам, Той расте, расте, расте от папура по-голям Мачка всички наши тревички И аз да разбера не мога, защо му викат слабонога И тук се чувства като у дома си Но ако питате кака ви Васи трябва породата чифтокопитна наша да му излезе на паша;))
 • Калина Стойкова, 11г., гр. София Този годзилионер за нула време ще окоси Жлезистата слабонога със своята моторна косачка.
 • Йоана Севдалинова Белилова- 15 години, Град Елин Пелин Този вид слабонога е медоносно растение. Формата на цвета й е изключително удобна за събиране на прашец от пчелите в района на нейното разпространение . Жлезистата слабонога вирее най-вече около водни басейни и речни корита. Тя насърчава ерозията на почвата и брега на водните корита, като така става причина за разлив на водата в тях.